Categorii din Blog

Categorii din Blog

Umbrele Colorate - Scriitor la 10 ani

Data: Accesari: 577

Copiii noștri sunt constant expuși unui flux de informații dar și de posibilități multiple de activități din toate părțile. În acest context cum putem face să îi atragem cu o carte?

Prin cărți copiii caută experiențe noi, caută să învețe. Astfel că este important ca ei să simtă această nevoie împlinită când citesc.

Atunci când părinții citesc copiilor care încă nu știu să citească

Când dorim să citim alături de copii ne pregătim o ambianță plăcută, un mediu calm, prin care să se creeze acea legătură părinte-copil în care copiii să se simtă în siguranță și iubiți. Poate pentru unii copii, în brațele unui părinte, pe un fotoliu comfortabil, este cea mai bună soluție. Pe alții trebuie să îi atragem cu un mediu mai provocator, poate chiar un cort creat în joacă mai devreme.

Ce citim? Umbrele colorate - cuvinte colorate

Cărțile ilustrate, cu coperți cartonate sunt ideale pentru copiii mai mici. Pentru ei este important să alegem cărți cu vocabular adaptat vârstei. Dacă nu înțeleg nimic din poveste, aceasta nu va fi plăcută. În acest sens Umbrele Colorate, scrisă de o Ana Sofia de 10 ani, este pe înțelesul celor mai mici. Modalitatea simplă, directă de exprimare și firul logic al poveștii, care urmărește un scop clar, ne fac sa ne imaginam exact acțiunea. Imaginile alăturate concretizează și mai mult povestea, iar copiii asociază mai ușor acțiunea cu textul. Pe măsură ce cresc copiii, cărțile vor fi cu tot mai puține imagini.

Cum citim?

Citim rar, cu voce calmă, pentru a putea fi urmăriți de cei mici. Interpretarea personajelor prin modificarea vocii atrage mai mult pe cei mici. Pentru cei puțin mai mari, din grupa mare, puteți alege cărți cu text scris cu caps-uri, sau combinat. Umărind cu degetul literele atunci când citiți, copiii vor învăța mai repede să asocieze literele sunetelor. 

Povestea

Atracția principală a unei cărți pentru copii este povestea în sine. Lăsați copiii să aleagă cartea pe care doresc să o citiți. Ei învață să crească prin povești. Poveștile pot să trezeacă în ei anumite trăiri, pe care copiii să își dorească să le re-experimenteze la nesfârșit. Nu evitați să citiți în repetate rânduri aceeași carte cu copiii. Înseamnă că ceva din acea carte trezește anumite sentimente pe care copilul dorește să le retrăiască. Nu evitați nici să citiți același pasaj dintr-o carte la nesfârșit. Nu evitați poveștile cu violență atunci când aceasta este clar pedepsită. O nevoie împlinită este un câștig întotdeuna. 

Din povești copiii învață cum să se comporte în anumite situații. Rela-Umbrela din povestea de copii Umbrele Colorate este un personaj care dă exemplu de atitudine pro-activă, de perseverență în împlinirea unui vis. La început Rela Umbrela este o umbrela banală, însă până la sfârșitul poveștii ea se tranformră în cea mai frumoasă umbrelă de la bal. Ea călătorește în toată lumea pentru a se transforma. Ana Sofia, la 10 ani, a creat un erou demn de urmat prin acest personaj Rela-Umbrela.

Este important ca fiecare copil să își trăiască experiențele lui proprii, chiar si atunci cand acestea conduc spre sentimente puternice. Dar este inteligent ca un copil să învețe să crească învățând și din experiențele altora, inclusiv din ale eroilor cărților.

Fiți un exemplu cititor

Copiii imită tot ce văd la părinți. Atunci când un adult citește, va citi și copilul. 

Tehnologia ajută

Îmbinarea unui stil de viață calm cu tehnologia, care este partea integrantă din viața noastră, este intr-adevăr o provocare. Aceasta nu înseamnă deloc o excludere totală a tehnologiei, dar nici să nu atingi niciodata o carte. Pentru copiii care nu mai au nevoie de imagini colorate când citesc reprezintă o opțiune atractivă o carte digitală. O poveste ecranizată sub formă de animație, văzută în mai multe etape, după ce povestea a fost citită de copil, aprofundează enorm experiențele. Este o împlinire pentru orice cititor să urmărească un film după o poveste pe care o îndrăgește.

In aceeasi categorie

Despre acelasi subiect

Comentarii

Lasa un comentariu